Gebitsprothese

Een nieuwe gebitsprothese; traditioneel of digitaal

Wat is een gebitsprothese

Nieuwe tanden een kiezen

Een gebitsprothese is kort samengevat een ‘vervanging van uw eigen gebit’. Het is een uitneembare voorziening dat dient ter vervanging van uw eigen tanden en kiezen. Uw tanden en kiezen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw gezicht en daarmee uw visitekaartje. Dat snappen wij bij Van Noort Tandprothethiek en daarom vinden wij het belangrijk dat wij een kunstgebit voor u maken dat esthetisch bij uw gezicht past en vertrouwt oogt.

Tanden uitzoeken - Van Noort Tandprothetiek

Wanneer een gebitsprothese

Wanneer uw eigen tanden en kiezen hun functie verliezen, worden deze door de tandarts of kaakchirurg getrokken. Er zijn allerlei verschillende redenen waarom het voor kan komen dat u afscheid moet nemen van uw eigen tanden en kiezen. Om te zorgen dat u kan blijven praten, eten en lachen is het belangrijk dat er een vervanging komt: Uw eerste en tijdelijke gebitsprothese

Als u reeds een gebitsprothese heeft, kan het zijn dat deze aan vervanging toe is. U heeft iedere 5 jaar recht op een nieuwe gebitsprothese vanuit de basisverzekering.

Een nieuw kunstgebit van Van Noort Tandprothetie

Je lach is je visitekaartje, en daar zijn wij ons bij Van Noort Tandprothetiek erg goed van bewust. Daarom hebben wij maar één doel: het maken van een mooie en goed passend kunstgebit.

Bij het maken van een nieuw kunstgebit stellen wij de wensen van de patiënt voorop. Kleur? Vorm? Stand van de tanden? Specifieke wensen zoals uw tanden vroeger waren? Alles kan bij ons in overleg gemaakt worden. Met als doel een eindresultaat waarbij uw gebitsprothese niet van echt is te onderscheiden.

We bekijken samen alle mogelijke opties om tot het beste eindresultaat te komen. Na het plaatsen van uw nieuwe gebitsprothese, wordt u standaard na één jaar opgeroepen voor controle. Vervolgens wordt u nog een keer na één jaar en na twee jaar opgeroepen voor controle. Hierdoor kunnen we samen uw tevredenheid waarborgen en op tijd uw gebitsprothese opvullen (rebasen) om breuk te voorkomen.

Na 5 jaar wordt u opgeroepen om te controleren of de gebitsprothese vervangen zou moeten worden door slijtage van de tanden of eventuele andere zaken.

Soorten gebitsprotheses

Gedeeltelijke gebitsprothese

Wanneer u nog eigen tanden en/of kiezen heeft, kan een gedeeltelijke prothese of een frame prothese een oplossing bieden voor u. De gedeeltelijke prothese is van kunststof vervaardigd. De frameprothese is van een metalen frame in combinatie met kunststof gemaakt. Dit biedt wat meer stevigheid, maar heeft wel als voorwaarde dat de resterende eigen dentitie nog sterk genoeg moet zijn, omdat het frame daarop rust. Het frame is comfortabeler om te dragen, maar is ook iets kostbaarder.

Omdat u nog eigen tanden en kiezen heeft, is een jaarlijkse controle bij een tandarts noodzakelijk om de algehele conditie van uw mond en eigen dentitie te waarborgen. Voor het onderhoud en controles van uw gedeeltelijke gebitsprothese hoeft u niet naar uw tandarts, maar kunt u bij een tandprotheticus terecht.

Volledige gebitsprothese

Als er sprake is van een edentate kaak, wat betekent dat u geen eigen tanden en kiezen meer heeft, dan is een volledige prothese de juiste oplossing voor u. Wij maken graag een gebitsprothese waarbij het verschil niet te zien is dat u een gebitsprothese draagt in plaats van uw eigen tanden. In het geval dat u een volledige gebitsprothese heeft, hoeft u niet meer op controle bij een tandarts, maar gaat u naar de tandprotheticus voor de controle van uw kunstgebit. Een kunstgebit op implantaten kunnen wij ook voor u maken. Wij werken samen met implantologen die zorgdragen voor de implantaten. Wij begrijpen als geen ander hoe belangrijk een goed functionerende gebitsprothese is voor

uw dagelijks leven. Of het nu gaat om het eten van uw favoriete gerechten, het spreken zonder belemmeringen of gewoon het zelfvertrouwen dat een mooie gebitsprothese met zich meebrengt. Bij Van Noort Tandprothetiek staan wij klaar om u te helpen bij het maken van de juiste gebitsprothese die voldoet aan al uw wensen.

Kosten en verzekering

U heeft iedere 5 jaar recht op een nieuwe gebitsprothese vanuit de basisverzekering. Van Noort Tandprothetiek heeft contracten met alle zorgverzekeraars, hierdoor wordt een nieuwe prothese bijna volledig vergoed vanuit uw basisverzekering. Met een aanvullende tandartsverzekering kan deze zelfs volledig vergoed worden.

Als u nog eigen tanden en kiezen heeft, dan geldt er geen vergoeding vanuit de basisverzekering. In dit geval heeft u een frame prothese of een gedeeltelijke prothese en kunt u alleen uit een aanvullende tandartsverzekering een vergoeding krijgen.

De totale kosten van uw nieuwe gebitsprothese zijn afhankelijk van het soort prothese dat wij maken voor u. U krijgt hiervan altijd een offerte van ons, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Reiniging en onderhoud van uw gebitsprothese

Gebruik

U wordt nadrukkelijk gewezen op het feit dat dit een hulpmiddel naar maat is en uitsluitend is bedoeld als tandvervanging voor herstel van kauwvermogen, spraakvermogen en esthetiek. Uw gebitsprothese is een medisch hulpmiddel en is uitsluitend geschikt voor plaatsing op de kaken in de mondholte.

Reiniging en onderhoud

Reinig uw prothese na elke maaltijd met een zachte protheseborstel onder koud stromend water.

Reinig uw prothese tweemaal per dag (’s ochtends en ’s avonds) met een zachte protheseborstel en een daarvoor bestemd reinigingsmiddel. Deze zijn verkrijgbaar bij apotheek, drogist of supermarkt.

Leg uw prothese niet in heet water en stel uw prothese niet bloot aan hogere temperaturen dan circa 50° C. Dit kan de pasvorm negatief beïnvloeden. Reinig uw prothese nooit met bijtende, etsende, schurende middelen of tandpasta die kalk bevat.

Doe de prothese s’ nachts uit en leg deze in schoon water. Leg de prothese niet droog weg, dit kan een negatief effect op de pasvorm hebben.

Het is mogelijk dat uw prothese na verloop van enige tijd losser gaat zitten. Dit is het gevolg van het voortdurend slinken van de kaken. De pasvorm kan in dat geval middels rebasing worden aangepast. Daarbij wordt een nieuw laagje onder de bestaande prothese gemaakt.

Laat uw prothese tweejaarlijks controleren door uw tandprotheticus en wanneer er klachten of problemen zijn. Voor een optimaal functionerende prothese kan gesteld worden dat deze na ongeveer 5 tot 8 jaren dient te worden vervangen