Klikgebit

Uw kunstgebit op implantaten

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit, ook wel bekend als een klikprothese of een implantatengedragen prothese, is een kunstgebit dat vastgeklikt zit op implantaten. Het is een tandprothetische oplossing voor mensen waarbij een conventionele prothese niet (meer) voldoet. Het is ontworpen om stabiliteit, comfort en functionaliteit te bieden in de gevallen waarbij deze ontbreken bij de ‘gewone’ conventionele prothese.

Waarom een klikgebit op implantaten

U begint vaak met een ‘normaal’ kunstgebit. Een kunstgebit dat vastzuigt op uw kaken. Wanneer u last heeft van een loszittend kunstgebit of problemen ervaart tijdens het eten, kauwen en/of praten is een kunstgebit op implantaten voor u misschien een uitkomst.

Doordat de implantaten in uw kaak worden geplaatst waar het klikgebit op vastgezet wordt, is de stevigheid van het klikgebit niet afhankelijk van de vorm van uw kaak. Als uw kaken bijvoorbeeld verder zijn geslonken, kan een normaal kunstgebit niet meer genoeg houvast krijgen. Een klikgebit heeft altijd houvast, door het kliksysteem op de implantaten. Het klikgebit blijft altijd uitneembaar.

Klikgebit op implantaten

Voordelen / nadelen klikgebit

Er zijn genoeg voordelen van een klikgebit op implantaten, we noemen de drie belangrijkste:

  1. Het klikgebit biedt meer stevigheid dan een ‘gewone’ prothese.

  2. Minder afhankelijk van de vorm van de kaak

  3. Het klikgebit in de bovenkaak kan eventueel zonder verhemelte

Hoewel een klikgebit tal van voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar u zich bewust van moet zijn:

  1. Het plaatsen van implantaten vereist een chirurgische ingreep. Hoewel deze procedure over het algemeen veilig is, brengt het wel risico’s met zich mee, zoals infectie of ongemak tijdens de genezingsperiode

  2. Na het plaatsen van de implantaten is er een periode van genezing nodig voordat het klikgebit definitief kan worden bevestigd. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

  3. De implantaten dienen jaarlijks gecontroleerd te worden door de implantoloog. Onvoldoende mondhygiëne kan leiden tot complicaties, zoals ontstekingen rond de implantaten.
  4. Niet iedereen komt in aanmerking. Een voldoende gezonde kaakstructuur en algemene gezondheid zijn essentieel voor het succes van de behandeling.

Klikgebit onderkaak

Het klikgebit voor de onderkaak is een innovatieve en effectieve tandheelkundige oplossing die steeds populairder wordt. In tegenstelling tot traditionele kunstgebitten biedt een klikgebit extra stabiliteit en comfort, wat resulteert in een verbeterde kwaliteit van leven voor degenen die kampen met tandverlies in de onderkaak.

Een van de belangrijkste voordelen van een klikgebit in de onderkaak is de verhoogde houvast en stabiliteit. Dit wordt bereikt door implantaten in het kaakbot te plaatsen, waaraan het klikgebit stevig wordt bevestigd. Hierdoor wordt voorkomen dat het kunstgebit verschuift of loskomt, zelfs tijdens het praten, eten of lachen. Deze verbeterde stabiliteit draagt bij aan een natuurlijker gevoel en geeft het vertrouwen om zonder zorgen door het leven te gaan.

Klikgebit bovenkaak

De stabiliteit van een kunstgebit in de bovenkaak wordt gecreëerd door de zuigkracht op het gehemelte, waarbij het contactoppervlak tussen de kaak en het kunstgebit bijna twee keer zo groot is als dat in de onderkaak. Hierdoor wordt een klik prothese voor de bovenkaak minder vaak aanbevolen dan de onderkaakvariant.

Desondanks wordt in specifieke situaties wel gekozen voor een klikgebit in de bovenkaak, met name wanneer er sprake is van:

  1. Een aanzienlijke slinking van de bovenkaak

  2. De aanwezigheid van een extreem vlak gehemelte

  3. Individuen met een uitgesproken neiging tot kokhalzen

In dergelijke gevallen vergoedt de zorgverzekeraar ook de kosten van het bovenkaak-klikgebit.

De procedure van een klikgebit

Voor een klikgebit op implantaten bent u bij Van Noort Tandprothetiek in Eindhoven op het juiste adres. Wij begrijpen dat elke mond uniek is, daarom raden wij u aan een afspraak te maken voor een intake. Tijdens deze afspraak kunnen we de specifieke problemen die u ervaart en wensen die u heeft bespreken en beoordelen of een klikgebit een passende oplossing zou kunnen zijn. Onze praktijk staat klaar om u de nodige begeleiding te bieden.

Voor het plaatsen van implantaten werken wij samen met ervaren implantologen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de gehele behandeling soepel verloopt. Wij streven altijd naar een optimaal eindresultaat.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen om een afspraak te maken en uw mondgezondheid en wensen te bespreken

Kunstgebit reparatie

Helaas kan het voorkomen dat uw prothese beschadigd raakt door middel van slijtage. In dergelijke gevallen is een reparatie nodig om de prothese te herstellen. Bij een goede mondhygiëne en regelmatige controles bij de tandprotheticuskan een klikgebit gedurende vele jaren in goede staat blijven. 

Vergoeding en kosten van het klikgebit

Wij begrijpen dat de financiële aspecten van tandheelkundige zorg en tandprothetische zorg een belangrijke rol spelen bij het nemen van beslissingen over uw situatie. Daarom hebben wij contracten gesloten met alle zorgverzekeraars. Hierdoor worden de kosten van een nieuw klikgebit bijna volledig vergoed vanuit uw basisverzekering.

Voor een klikgebit in de bovenkaak geldt een vergoeding van 92% uit de basisverzekering. Voor een klikgebit in de onderkaak geldt een vergoeding van 90% uit de basisverzekering. Bij een volledige gebitsprothese in de bovenkaak, gecombineerd met een klikgebit in de onderkaak, wordt 83% vergoedt vanuit de basisverzekering.

De totale kosten van een nieuwe klikgebit kunnen variëren. U krijgt altijd een offerte van ons, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het goed om te weten dat met een aanvullende tandartsverzekering de eigen bijdrage vergoedt kan worden.

Mocht u vragen hebben over de kosten en de vergoedingen, mag u altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij staan klaar om u te helpen en te informeren.